Una dintre cele mai importante, dar și cea mai înceată componenta din calculatorul de zi cu zi este unitatea de stocare. Fie ca vorbim despre DVD-uri, fie ca vorbim despre STICK-uri sau HARDURI, este știut faptul ca acestea, de cele mai multe ori ne „trag” in jos sistemul pe care îl avem. Dacă avem un hard prost este evident ca nu vom avea nici performantele dorite, indiferent dacă celelalte componente alte calculatorului sunt foarte bune, de ultima generație.
Tocmai de aceea este bine sa investim destul de mult in aceasta componenta ca sa se simtă diferența.
De altfel, sunt doua mari categorii de harduri: cu platane(cele clasice) și SSD-urile(de mare viteză).
Ce hard disk sa aleg pentru calculator?
Hardurile cu platane au apărut de foarte multi ani pe piață și încă sunt folosite de marea majoritate a oamenilor. Rezistenta, fiabilitatea si-au spus cuvântul.
SSD-urile, pe de alta parte sunt mult, mult mai rapide decât cele obișnuite, cu platane. Pentru cei mai multi dintre voi, rating-ul din Windows este o forma de a va analiza performantele calculatorului. Ca o comparație, SSD-urle scot punctaje de 8 in Windows 8, pe când cel cu platane, obișnuit, nu reușește sa treacă de 5.9.
O diferență foarte, foarte mare pentru acestea. Din păcate, SSD-urile nu sunt atât de ieftine daca ne raportam la GB/pret. In momentul de fata, pe piata romanească cel mai bun SSD de 250 GB ajunge pe la 350 RON, iar daca am cumpara de 350 RON un hard cu platane, am putea sa cumparam unul de 1 TB, poate chiar mai bine, daca prindem o oferta buna. În statistici se preconizează că prin 2020 vom ajunge cu SSD-urile la același nivel cu cele ale hardurilor obișnuite. Adică vor costa aproximativ la fel, adică 1 TB de SSD va fi cât un 1 TB de HDD cu platane. Mie mi-ar plăcea să prezinte și ceva soluții de backup pentru SSD-uri. Momentan… e tot mai dificil să recuperezi date.
Sistemul ideal ar trebui sa arate in felul urmator:
- un SSD pentru sistemul de operare si aplicatiile/ jocurile des folosite (veti observa diferente majore in performanta calculatorului, la deschiderea si rularea aplicatiilor)
- unul sau mai multe harduri cu platane pentru stocare de minim 7200 RPM – daca sunt mai multe recomand setarea lor in RAID, acestea fiind cele mai performante harduri de pe piata.
Daca imi permiteti o recomandare, eu recent am comandat trei harduri de un TB pe care le-am pus in RAID. Este vorba despre unele dintre cele mai fiabile harduri de la noi de pe piata si anume Western Digital Black. Mi-ar fi placut Hitachi, dar se gasesc mult prea greu in Romania.
Pe langa acestea, am luat si un SSD de la Intel, cel mai rapid si cel mai stabil, dupa parerea mea.
Daca aveti aceste componente nu veti avea absolut nicio problema cu stocarea. Daca totusi nu dispuneti de bugeti, ati putea sa renuntati la a lua hard cu platane de 2 TB si sa luati doua mai mici, dar sa pastrati viteza de rotatie. Cele prezentate de mine mai sus sunt compatibile atat cu SATA2, cat si cu SATA3, singura diferenta este ca, daca aveti placa de baza compatibila cu SATA3 veti avea viteza de citire/ scriere mult mai mare.
Adaugă un comentariu