In ultimii ani s-a dezvoltat o tehnologie foarte interesanta pentru cea mai înceată componenta din calculator. De altfel, am si recomandat prin articole ca lumea, dacă are bani de investit, sa isi cumpere un SSD ca isi poate revigora calculatorul sau laptopul.
Nu vorbesc din auzite, ci din experienta proprie. In vara mi-am achizitionat un laptop, iar cand am mai strans cativa banuti, adica prin noiembrie mi-am luat un hard SSD.
Este probabil cea mai buna investitie pe care am putut s-o fac, chiar daca a trebuit sa renunt pentru o scurta perioada de spatiul generos pe care mi-l oferea fostul hard si am folosit doar pe cei 111 GB oferiti de SSD-ul Intel.
Daca n-as fi trait in Romania, mai mult ca sigur mi-as fi luat cele mai noi componente, insa, inainte de toate, trebuie sa ne uitam si la bugetul pe care il avem.
Funcționează un SSD pe laptop?
Da, chiar foarte bine, din pacate, cele mai multe dintre laptopuri, mai ales cele de dimensiuni mici nu au al 2 lea port SATA, asa ca suntem obligati sa facem cateva improvizatii. Si nu sunt prea multe.
Varianta pe care o recomand eu este sa scoateti hardul normal si sa-l inlocuiti cu SSD-ul, iar mai apoi sa puneti intr-un rack extern hardul vechi. Lucrul acesta va duce la maximul de viteza pentru laptopul vostru.
Varianta recomandata tot mai des pe internet este cumpararea unui CADDY care sa inlocuiasca DVD-RW si sa puneti acolo hardul vechi. Atentie insa, daca veti face aceasta modificare nu veti mai beneficia de garantie pentru laptop.
Care este cel mai bun rack extern?
E foarte greu de definit care este cel mai bun, pana la urma conteaza preferintele, nevoile fiecaruia.
Din punctul meu de vedere, cel mai ok rack pentru hdd este Thermaltake QuickLink Adapter, 3.5/2.5″ USB 3.0. De altfel, este si cel pe care l-am achizitionat zilele trecute pentru a-mi folosi si fostul hard de la laptop, dar si alte harduri de care voi avea nevoie. Criteriile mele au fost urmatoarele:
- sa fie de dimensiuni cat mai mici
- sa fie compatibil cu toate tipurile de harduri
- sa fie de mare viteza, adica USB 3.0
Nu am facut cele mai corecte teste, e posibil sa fi pierdut putin din cauza limitarilor de pe retea. Practic, printr-o retea gigabit am transferat un fisier de ~500 MB.
Sigur, pe langa limitarile de pe retea, o cauza o poate avea si hardul care nu este foarte performant.
Poze Rack extern Thermaltake QuickLink Adapter
Mai jos aveti o mica galerie cu cateva poze realizate de mine pentru acest rack.
Pret Rack extern Thermaltake QuickLink Adapter
Având in vedere ca poți sa-l folosești si ca sa-ti transformi orice HDD in unul extern, eu zic ca prețul acestuia este unul foarte mic. Eu l-am luat de aici la un preț modest, sub 100 de lei.
Mirabela a zis
Foarte bun articolul. Si eu ma gandeam la trecerea pe hard SSD. Daca nu l-am primit de sarbatori, poate am noroc pana de iepuras. 🙂
Administrator a zis
Daca ai buget e pacat sa nu iti iei asa ceva. Diferentele sunt majore.