Până în momentul în care AMD va scoate un procesor nou, bazat pe DDR4, poate o platformă nouă, nu ne rămâne decât să comparăm ceea ce avem în momentul de față.
Așadar, în articolul acesta comparațiile le vom face între 2 procesoare de la AMD: FX 8350 și FX 9590 alături de cel mai nou procesor de la Intel, bazat pe Skylake, 6700K.
Avem de-a face cu 3 procesoare care pot fi overclock-ate ușor, dacă avem o răcire corespunzătoare și câteva alte componente ok: plăci de bază, surse, memorii RAM.
Nu e tocmai corect să facem comparații între un procesor lansat acum 2,3 ani și unul abia lansat, însă… asta este piața, atât au inovat AMD în ultima perioadă. Și nu îi critic ca să ridic în slăvi Intel, îi critic pentru că Intel își bate joc de clienți de la o versiune la alta. Își permit să dea performanțe în plus, cu țârâita dacă tot n-au concurență.
Cel mai bun exemplu de concurență poate fi ce-a făcut DIGI mobil cu Vodafone și Orange. A măturat cu ei până i-a obligat să reducă prețurile.
Cât costă 6700K, FX 8350 și FX 9590?
Am luat vârful de la AMD și vârful de la Intel ca să le compar. Black Friday ne-a lăsat cu prețuri mari, iar probabil prețul dolarului ne va ridica și mai mult prețurile. Așadar, vă recomand să verificați stocul și prețul.
Vârful de gamă de la AMD este cu 5-600 de lei mai ieftin decât vârful de la Intel. Dacă ar fi să compar și cu FX 8350 discrepanța ar fi și mai mare. În momentul testului 8350 era fix la jumătate.
Teste sintetice
A venit momentul să discutăm despre cum se comportă procesoarele în jocuri, în randare, dar vom pune și un CineBench să vedem cum stă treaba.
Vom începe cu partea tehnică, cu CineBench și apoi cu câteva teste în Premiere Pro
Cinebench
Era de așteptat ca AMD să iasă pe locul 2, de fapt, ne vom îndrepta mai mult privirea către modelele de top de la AMD. 9590-ul este cu un procent mai ok decât 8350, iar Intel este câștigător detașat. Între 6700K și 8350 este diferență de aproape 3 puncte.
Premiere Pro
Randarea video este una dintre cele mai importante lucruri. Că filmăm cu DSLR, că avem codecuri ciudate precum AVHD care-ți omoară calculatorul… avem nevoie de putere de calcul și productivitate foarte bună.
Timpul de randare cel mai mic îl are Intel, dar diferența între 9590 și 8350 este mică. Aproape inexistentă. Cu un cooler ok și ceva overclock se poate alinia rapid cel din urmă la performanțele 9590-ului.
Encodare x264
Cel mai bun scor este scos încă o dată de Intel, însă diferențele nu mai sunt atât de mari. Un plus, în aceasta situație, cred că-l are FX 9590.
Temperaturi
Intel a fost lăudat întotdeauna că are un consum mult mai bun. Eh, de data asta s-a terminat totul. Nu se mai potrivește nimic. Este destul de caldă varianta de top, are nevoie de un cooler aftermarket pentru a-l putea folosi la adevărata lui valoare.
Cel mai mic în performanțe este și cel mai rece, adică FX 8350.
Consum
În idle 6700k se prezintă cel mai bine, dar și la procesare este ok. Și de data asta observăm valorile apropiate între cele două procesoare de la AMD.
Teste în jocuri
A venit vremea să discutăm și despre jocuri. Avem la test 4 jocuri, așa cum v-am obișnuit: Battlefield 4, Crysis 3, Far Cry 4 și GTA 5. Testele au fost făcute pe o rezoluție FULL HD. Veți vedea că Intel pur și simplu șterge pe jos cu AMD în această situație. Vreau să cred că AMD va face treabă bună cu noile procesoare în perioada următoare…
Adaugă un comentariu