Foarte multă lume începe să comande direct din China. Am propus și noi câteva magazine care aduc produse în România, dar și câteva sfaturi pe care le puteți pune în practică dacă vreți să n-aveți bătăi de cap cu plățile online precum și ce taxe trebuie să plătiți.
De multe ori v-am sfătuit că este bine să vă faceți un cont de PayPal pentru a plăti în siguranță pentru produsele din China.
Așadar, hai să trecem la treabă și să vedem ce nevoi avem pentru a face plăți în China.
Să începem cu o mică definiție a PayPal-ului.
Ce este PayPal?
Este unul dintre cei mai mari procesatori de plăți din lume. Noi, pentru că suntem în lumea a 3 a, nu prea putem emite pretenții. Așadar, avem anumite restricții și ceva comisioane măricele pentru când facem anumite plăți. De aceea foarte puține magazine au metoda aceasta de plată disponibilă în România. În afară este ceva comun. Unii chiar își primesc salariile prin așa ceva.
Prin asta vreau să înțelegeți că este un sistem foarte sigur.
Cum facem plăți în China? De ce să îmi fac un cont de PayPal?
Unui cont de PayPal îi poate fi atașat un card, dar nu este obligatoriu să se întâmple asta. Sigur, dacă vrem să transferăm bani de pe cardul personal trebuie să unim cele 2. Să atașăm un card contului de PayPal.
Eu încasez destul de mult de la terțe persoane prin PayPal și nu prea aș avea nevoie să transfer de pe card.
De ce ar fi bine să plătesc cu PayPal și nu direct cu cardul?
Sigur, pe site-uri de genul aliexpress este mai greu să plătești cu cardul. Dar față de cardurile obișnuite, cu PayPal poți să îți recuperezi banii mai repede. Să zicem că iei un laptop din China, de pe un magazin obscur. Timp de 60 de zile vei putea deschide oricând dispută pentru suma plătită. În 99% din cazuri tu vei primi banii înapoi. Au un sistem foarte, foarte bun de protecție al cumpărătorului.
Cum facem un cont de PayPal?
Nu ar trebui să fie foarte greu dacă aveți toate cele necesare.
Trebuie să știți următoarele:
- lucrurile merg bine cu anumite bănci. Inițial, la ING m-au pus să îmi actualizez semnătura că li s-a părut lor ceva suspect
- la BCR câteodată birocrația este maximă, în funcție de operator
- la Banca Transilvania am văzut aici un ghid interesant. Trebuie parcurs.
Plăți prin PayPal de pe OLX
Ceea ce vă spuneam mai sus se respectă și pentru OLX. Dar nu în sensul bun de data aceasta. Sunt ceva africani care fac scam-uri pe internet. De exemplu, văd că un produs costă 1000 de lei, iar ei se oferă să îl puneți cu DHL sau cu alt serviciu de curierat și să-l trimiteți la ei. Nu faceți asta. În 99% din cazuri este țeapă. Au fost foarte mulți țepuiți. Da, veți avea banii în cont, dar imediat pot face refund, iar voi… o pățiți. Veți lua țeapă. Mare atenție la tranzacțiile de acest gen.
Am auzit și de scam-uri de genul: plătim noi transportul și restul, dar întâi dați dvs o sumă.
Ce alte servicii asemănătoare mai sunt?
Ca în fiecare business există și ceva concurență. Așadar, au apărut tot felul de servicii de acest gen. Dacă vreți alternativă la PayPal puteți folosi următoarele:
- Google Wallet
- Skrill (fostul MoneyBookers)
- WePay
Detectivul a zis
Mulțumesc de informații. Am reușit să îmi fac cont de PayPal cu ajutorul tău.
Yamasha a zis
Apreciez că ți-ai făcut timp să lași feedback la articol. E foarte important pentru mine.
Fulea Nicolae Vicențiu a zis
Dacă imi fac cont de PayPal nu mai platesc nici o taxa, adica fara TVA si taxe vamale?
Yamasha a zis
Ba da. Acesta îți facilitează plățile și ai încă un sistem de protecție al banilor. Orice produs care vine în țară și are valoare mai mare de 10E are nevoie de taxe vamale plătite.