Alegerea celui mai bun router wireless este dificilă. Asta pentru că mulți văd diferit lucrurile.
Schimbarea router-ului, de cele mai multe ori, se face din 2 motive:
- viteze mici pe wireless
- acoperire mică
2 modele de routere pe care le-aș achiziționa pentru lucruri simple
Am văzut și persoane ce își aleg un router cu cât mai multe antene pentru că, în sinea lor, cred că este mai bun. Este posibil să vă înșelați. Contează mult tehnologia folosită în interiorul aparatului.
TP-Link Archer AX50
- Dual-band
- WiFi 6
- Gigabit
D-Link Gigabit AX1500
- 4G CAT6
- Smart Router G416
- Dual Band WiFi 6
Router wireless pentru RDS. Ce să îmi iau?
Probabil că ți-ai schimbat abonamentul și ai fibră optică în casă. Acum ai viteze mai mari. Ai un gadget nou ce se numește ONT. Acest ONT are funcție și de router, dar nu are performanțele unui router. Da, are WiFi, dar are viteze foarte proaste.
În altă ordine de idei, nu îl puteți înlocui. Motivele sunt multe, printre care și configurarea pe care o fac băieții de la RDS și echipamentul cu care lucrează ei.
Dacă ați ajuns la articol căutând soluții pentru schimbarea acestuia să știți că nu este posibil, ci puteți adăuga, în continuare, un router wireless.
Când vorbim de viteze pe WiFi trebuie să luăm în considerare 3 lucruri:
- viteza de transfer a dispozitivului nostru pe WiFi(telefon, laptop, orice gadget cu WiFi)
- viteza de transfer pe WiFI a router-ului. Poate fi router gigabit, dar dacă pe WiFi sunt vitezele de 150Mbps probabil că voi veți descărca cu 15-16 mb/s.
- cât de mult bate router-ul – aria de acoperire
Cum instalez router-ul?
Eh, va trebui să sunați la RDS și să cereți că vreți să mutați ONT-ul în modul bridge pentru a adăuga un router. Unele modele de ONT-uri am observat că se pot conecta și fără a suna la DIGI. Trebuie văzut la fața locului. Cu modele de la TP Link n-am avut probleme, în schimb cu Linksys am mai întâmpinat dificultăți.
Cele mai bune routere pentru RDS?
Este evident că pentru a conecta mai multe gadgeturi, pentru a avea viteze foarte ok pe WiFi trebuie să investiți foarte mult.
Ca să obțineți viteza cea mai mare ar trebui să vă orientați spre ASUS ROG Rapture AX1100.
Este disponibil aici, la preț ok astăzi 24 Noiembrie 2024
E un model genial, este unul dintre cele mai ok de pe piață, de aceea avem și acest preț. Dar beneficiază de WiFi 6 și cele mai noi tehnologii.
Dacă nu aveți buget atât de mare puteți merge pe ceva mai pământesc, ca acesta.
Cel mai bun router pentru Vodafone
Tot cu TP Link avem treabă, așa că vă recomand următorul model. Este vorba despre cel de aici.
Mi-ar plăcea să știu ce aveți voi și dacă sunteți mulțumiți de acoperire și de stabilitatea semnalului.
Ce trebuie să știți despre alegerea router-ului?
Nu trebuie să vă intereseze foarte multe lucruri la un router. Tehnologia a avansat foarte mult și e foarte simplu de configurat. Cu cât este mai scump, cu atât vrăjitorul care vă configurează conexiunea e mai simplu. De obicei, trebuie să dați Next, Next.
Stabilitatea semnalului
Da, trebuie să aveți în vedere ca acesta să aibă acoperire cât mai ok. E foarte greu să discutăm despre acest lucru dacă aveți pereți din beton. Atunci, oricât de bun ar fi router-ul, tot nu va pătrunde foarte bine.
Recomandarea mea ar fi chiar un model nu foarte scump și ceva extendere. Dezavantajul va fi că o să vă ocupe prizele prin casă. Ceva de genul ăstuia. Pur și simplu, multiplică semnalul.
Compatibilitatea cu DD WRT
Nu este chiar un criteriu pentru toată lumea, dar mie îmi place să mă joc cu routerele, mai ales dacă văd că sunt instabile. Mai pun câte un firmware dd wrt și testez stabilitatea acestora. Eu consider un criteriu bun de luat în seamă.
Calitatea materialelor
Sunt unele modele de routere ieftine ce nu le înțeleg. Mi-ar plăcea să fie și ele de calitate, să poți pune mâna pe ceva ok. Din păcate, multe sunt dintr-un plastic ieftin.
Viteze de download
Mulți nu sunt atenți la ceea ce cumpără. Mai nou se face marketing pe viteze cât mai mari pe WiFi. E o chestie cu 2 tăișuri. Am văzut modele care aveau 450 mbps pe WiFi și 100 mbps pe LAN. Discutăm de 5G în curând, da? Parcă n-ar avea ce căuta…
Când trebuie să facem upgrade la un router?
Dacă mai sus am discutat despre achiziție și despre ce trebuie să știm și ce nevoi avem. E posibil ca router-ul pe care îl avem acasă să își facă treaba foarte bine cu un singur dispozitiv.
Însă dacă dorim să facem ceva streaming, dacă dorim să vedem și ceva pe Youtube, la un televizor… atunci e posibil ca router-ul actual să nu fie suficient de ok.
Routerele moderne pot lucra cu mai multe dispozitive. Sigur, discutăm de standarde precum AC, N sau în viitorul apropiat chiar 802.11AD.
Dacă ai dispozitive puține, cu siguranță. Dar dacă vrei să pui 20 de dispozitive simultan la un router de 200 de lei mai gândește-te o dată.
Concurența e atât de mare și foarte multe modele sunt din China. Ei sunt lideri pe routere, așadar, e posibil ca un router ieftin să nu îți dea de furcă. Totuși, software-ul face diferența. S-ar putea să nu ai chiar toate opțiunile de care ai nevoie pe cele de buget.
Sorin a zis
Personal, din 30 dec. 2016 am un TP-LINK TL-WR1043ND cumpărat de la eMag cu 170 lei. De atunci merge non-stop, fără probleme. Am abonament RDS 500 şi aveam nevoie de un router gigabit. Pentru necesităţile mele (partea fixă mă intere) este perfect la acest preţ. Instalarea a fost surprinzător de rapidă. Are şi un port USB, dar care nu l-am folosit, poate în viitor (am în plan trecerea la 1 GBps) şi atunci o să mă orientez pe un router mai sofisticat. Deocamdată sînt foarte mulţumit.
Yamasha a zis
Gigabitul nu stiu daca este chiar pentru toata lumea, desi e clar ca asta e tendinta.
Sorin a zis
Am rulat de cîteva ori testul de viteză de la http://www.speedtest.net.
Calculatorul fix(!) zice 365 Mbps download, 254 Mbps upload, ping 11 ms, server din Oradea. Pe o tabletă Samsung Galaxy Tab A, diagonală 10″ (dacă este util), cu aplicaţia Speedtest.net de la Ookla:
– la ~2 m de router, cu vedere directă: 4.20 Mbps / 15.54 Mbps / 12 ms
– la ~5m, 1 perete beton 15cm, semnal de 4 linuţe: 43.29 / 46.44 / 4 ms
– la ~5m, 2 pereţi cărămidă, 3 liniuţe: 24.78 / 12.72 / 5 ms
– la ~3m, 2 pereţi cărămidă, 3 liniuţe (în baie): 38.04 / 19.94 / 11 ms
– la ~7 m, 1 perete beton 15 cm + 1 perete cărămidă 25 cm, 2 liniuţe (pe casa scărilor): 20.06 / 13.94 / 3 ms
Concluzia:
ceva nu e în regulă cu aplicaţia, pentru că la 2 metri de router am o viteză de 10 ori mai mică, de asemenea dacă am ţinut tabletă vertical rezultă o viteză ceva mai mică, şi de asemenea, la cîteva teste succesive în aceeaşi poziţie, vitezele aveau valori destul de diferite.
Pentru că e vreme nasoală de tot (plouă şi e frig) n-am chef să ies pînă în stradă (stau la etajul IV) să văd pînă unde biruie semnalu. Şi tot n-am înţeles de ce printr-un perete din beton armat am o viteză de 10 ori mai mare decît dacă stau lîngă router.
A, routerul este situat pe podea, n-am loc să-l pun undeva mai la înălţime. Per total pot să spun că viteză de acces este bună, per total sînt foarte mulţumit de router. Exista vreo aplicaţie serioasă de măsurat vitezele pe Wi-Fi ?
Andrei Caba a zis
Poti încerca wifi analyzer.
Ceea ce ai zis face sens perfect cu realitatea. E vorba de forma câmpului electromagnetic. Există filtre de zgomot etc – toate acestea, împreună, determină o anumită arie unde e semnalul ideal. Treaba cu pozitia vetlrticala face sens perfect – la un câmp electromagnetic, semnalul perfect este când vine perfect perpendicular pe receptor. Polaritatea de la baza generării de semnal o simti exact asa… probabil ca e un semnal foarte intens, min. 20dbm – după cum ai descris tu situația… 🙂
Dorel a zis
Salutare,
O recomandare pentru un router mai accesibil la preț se poate? Ceva până în 250 lei.
Yamasha a zis
Mergi pe acesta.
Mihai a zis
Salut, Petruș,
ieri mi-a crăpat routerul (când dă să pornească se aprind în același timp ledurile a 2 dintre porturi, moment în care se închide). Mă văd forțat să cumpăr altul și momentan m-am orientat către D-Link DIR-842 Dual-Band AC. L-am găsit la 190 lei.
Ce-mi poți spune despre el. Este ok? Face banii? Mi-ai recomanda altceva?
Mulțumesc anticipat,
Mihai
Yamasha a zis
E foarte ok pentru banii ăștia. Sigur, e ceva plastic ieftin, dar contează că îți faci treaba cu el. La banii ăștia e foarte ok.
Sper că știi că viteza pe WiFi e însumată. Oricum, e mai mult ca suficientă viteza acestuia.
D-Link Dir-685 a zis
Salutare,
Am si eu o intrebare, daca ma poti ajuta in vreun fel.. Am un router mai vechi D-Link Dir-685 si as vrea sa stiu daca il pot instala direct pe cablul de net fara sa mai treaca prin PC cu cablul Ethernet UTP Cat 5e furnizat de producator.
Din ce am incercat eu, am reusit sa creez o conexiune cu SSID si Pin, insa cand incerc sa ma conectez dupa telefon, imi zice ca parola e gresita, iar dupa PC scrie ca e CONNECTED dar “No internet access”.
Scuze daca scriu tampenii, dar sunt novice in domeniu.
ISP e Digi (RDS)
Yamasha a zis
Explică-mi exact configurația ta. Ai fibră optică de la DIGI sau ești pe UTP?
Înțeleg că acum ai PC-ul non stop pornit ca să dai net mai departe?
D-Link Dir-6852 a zis
E fibra optica doar pana la cutia lor de pe scara blocului. De acolo pana in casa pleaca UTP-ul, defapt 2 UTP-uri, chipurile unul de 1000 care merge la PC si celalat de 100 (cel putin asa le vede) l-am bagat in router ca sa nu stea degeaba. Nu mai pot pune UTP de la router la PC, fiindca portul PC-ului e deja ocupat.
Yamasha a zis
În loc sa bagi în PC, bagă-l în router, în WAN. Apoi, dacă vrei… poți lua un cablu mic din router (LAN) în PC ?
Vir Gil a zis
Salut. Daca spunem cel mai bun router atunci eliminam din start TP-Link sau alte balarii, ca altfel titlul ar fi cel mai ieftin ruter.
Eu am FiberLink 1000, am facut upgrade de ceva timp de la cel de 500 si merita cu prisosinta.
Dupa ONT am un router MKT ramas din garda veche (in curand o sa il schimb cu un Ubiquiti UGS, datorita faptului ca MKT are max banda 500 Mbps, UGS-ul se duce pana la 2 Gbps), dupa MKT am 2 switch-uri Ubiquiti US-8-60w cu capacitate de transfer de 12 Gbps si AP-uri Ubiquity UAP-AC-PRO cu rata de transfer 1.3 Gbps. Reteaua merge brici, am un portal unde se adopta toate echipamentele si se poate face cu usurinta managementul la oricare din ele de acolo, in plus se integreaza superb, switch-urile au si PoE nativ, eliminand astfel alimentatoare inutile.
Aruncati un ochi pe google si faceti niste teste daca reusiti, o sa va schimbati parerea despre balariile tp-link and co
PS : daca aveyi nevoie de ajutor / sfaturi / achizitii va stau la dispozitie, pe email.
O zi placuta.
mircvice a zis
Salut,
Prima optiune ar fi sa las ont-ul ca router si sa mai adaug un us-8-60w pentru uap-ac-pro si restul device-urilor. A doua sa cumpar un cisco rv345p.
Ce sfat poti sa imi dai?
Mersi
Vir Gil a zis
Depinde de cati bani vrei sa dai, dar eu as merge pe un sw 8-60w, din mai multe motive printre care si cel financiar.
Nicu a zis
Dupa USG se poate pune direct UAP AC PRO? Pentru o retea simpla de casa?
Vir Gil a zis
USG-ul are 1 port de LAN dar nu este POE, asa ca poti sa pui UAP-ul cu un afaptor POE dar nu mai poti pune nimic dupa aceea.
Ado a zis
Buna dar poti sa imi spui te rog parerea ta despre ceea ce ofera chiar RDS respectiv Kaon AR4010. Ei sustin ca citez -Cu noul router Kaon de la Digi prinzi viteze de pana la 1 Gbps, iar toata casa va fi acoperita de puterea internetului fix.
Crezi ca acest router e ok pentru o casa mai mare si fiberlink 100. Nu am mai mult pentru ca tot ei spun ca in blocul meu nu e implementata tehnologia FHHT si nu pot sa ne ofere fiberlink 1000. Multumesc pentru raspuns
Yamasha a zis
E foarte ok modelul. Mai ales dacă este FB 100 e mai mult ca suficient. Dacă prin casă mai mare înțelegi mai mulți pereți înseamnă să pui extendere cât mai multe prin casă pentru a avea semnal ok.
novice in i.t. a zis
Salut ! Am si eu o intrebare : routerele astea nu ma iradieaza ? nu dauneaza sanatatii ?….eu asa am cam auzit ….
Yamasha a zis
Salut. Orice produs electrocasnic ce produce un câmp electromagnetic afectează într-o oarecare măsură. Nu numai aceste routere, cât și telefoanele produc unde radio sau chiar cuptorul cu microunde. Ați văzut pe cineva să renunțe la acestea?
Dragan a zis
revin cu problema mea domnule Petrus…detin un router asus rt-ac-1200+,este montat la o distanta de cca.15m,pozitionat la geam(fara nici un obstacol pana la punctul de lucru)si are momente cand pe telefon(perfomant) imi arata o viteza de 45 mbps(oscileaza intre 28 si 54)si nu pot sa deschid nici o pagina,si nu imi dau seama de la ce.cu respect
Andrei Caba a zis
Este un bug în firmware – cunosc modelul. Eu am trecut pe openwrt, ddwrt, tomato…
Florian P. a zis
Sa traiti!
Am un router ASUS RT-N 18U, ver.3.0.0.4.374_4983, cu USB. L-am cumparat pentru un HSPA USB Stick Vodafone Mobile Broadband HUAWEI, Model k3772 cu care am aflat ulterior ca nu este compatibil. Am solicitat lamuriri si o oferta la VODAFONE:
“SMART NET 8
Item Descriere 1 an 2 ani
EUR fara TVA EUR cu TVA RON cu TVA EUR fara TVA EUR cu TVA RON cu TVA
THUR218N Data Device Vodafone Hotspot R218 LTE alb 28.57 34.00 158.23 24.37 29.00 134.96
THUK5160 Data device Vodafone Connect USB Speed 6 4G Alb 39.52 47.03 218.87 23.39 27.83 129.54 ”
Va rog sa ma indrumati ce sa aleg din OFERTA cu cele 2 produse si sa fie compatibil/sa accepte Routerul ASUS RT-N 18U pe USB.
Din partea Vodafone nu am primit nici o lamurire.
Tony a zis
De ce nu ai cumpărat direct un Router 3G, 4G de genul ZTE MF253V şi introduceai SIM-ul defect în el şi aveai asigurat internetul pri cablu RJ45 pentru un PC şi conectare WiFi pentru alte 32 de dispozitive gen SmartPhone, tabletă, laptop.
Dețin de aproape 2 luni un asemenea Router şi pot spune ca e o minute.
Eu îl folosesc cu un SIM Digi Mobil.
La Router se poate conecta şi un telefon fix, gen cele care se folosesc la Telekom.
Eu am conectat la el un dect Panasonic (fără fir) pot folosi fără probleme minutele SMS-uri şi traficul de date de pe SIM-ul introdus în Router.
Cât despre setările acestui Router, pot spune că sunt extrem de încântat.
Personal, doresc să renunț la Internetul fix ADSL de la Telekom şi în scurt timp să mai achiziționez încă un Router pentru un alt membru al familiei.
Cel mai bun preț pentru acest Router îl veți găsi la evoMAG.
Voi răspunde cu drac tuturor celor interesați să afle anumite detalii despre acest model de Router.
Caty a zis
Buna ziua!as avea nevoie de putin ajutor:am digi fiberlink 1000,si as vrea sa mi achiziționez un router cu semnal bun, in jur de 200 de ron..as dori ceva cu viteza mai mare de upload,atat pe fir cat si pe wi fi!v as fi recunoscatoare pt niste sugestii,caci sunt femeie,si nu ma prea picep:)
Yamasha a zis
Eu m-aș îndrepta spre AC1750 TP-Link Archer C7.
George Peter a zis
Salut!
Am un sfat de la voi! Ce spuneti despre AirStation AC1200 Gigabit Dual Band Open Source DD-WRT NXT WIreless Router sau Buffalo AirStation AC1200 Dual Band Gigabit Wireless Router (WHR-1166D)??? Cica, am inteles ca conteaza si pretul la o viteza foarte mare de 2.45&5Ghz!!! V-as spune si pretul daca n-ati sti….echivalentul la 360$ cu tot cu transportul pe vapor! Sau pentru altii care nu isi permit atatia bani le-as recomanda un Buffalo AirStation Extreme AC1200 Gigabit Dual Band Wireless Router (WZR-1166DHP) la pretul de 45$! Problema e, ca pe piata in Romania inca nu au aparut. Foarte grav! Anuntul e pe Amazon! Astept raspuns daca se poate!
Multumesc anticipat!