Sunt foarte multe persoane care aleg sa renunțe la calculatorul personal si doresc sa își achiziționeze un laptop, o tableta, un gadget mobil, dacă pot spune așa.
Discutam zilele trecute cu un amic care face editare video tot timpul si imi spunea ca e prea monoton sa lucreze la PC non stop, ca are nevoie de mobilitate, ca iese pe balcon la aer, ca se duce in bucatarie, in sufragerie, ca nu este creativ deloc daca sta intr-un singur loc.
Recunosc ca eu nu am simțit nevoia de asa ceva pentru ca la calculator îmi fac activitățile multi tasking, iar pe laptop prefer sa imi rezolv problemele urgente sau sa il folosesc la serviciu.
In alta ordine de idei, ma gândesc si la cei care aleg un laptop pentru colegiu, pentru camin, este dificil sa care săptămânal un desktop după ei.
Asadar, m-a facut sa cred ca un gadget mobil trebuie sa existe in casa, in anumite situații.
Laptop cu Windows 10?
Windows 10 a apărut, am scris și noi foarte multe lucruri despre el. Este un sistem de operare bun, dar încă mai trebuie lucrat la acesta.
De când am testat acel hibrid de la ASUS cu Windows am simțit nevoia unui ecran tactil, așadar cred ca, in curând, vor fi la mare căutare si, poate, un criteriu pentru cei care isi aleg un laptop decent.
Probabil ca, in momentul in care Windows 10 va fi un sistem de operare stabil, il vom vedea si pe laptopuri, venite cu licenta la „pachet”. De la Kaby Lake nu mai putem instala altceva pe noile laptopuri. Așa că, vreți nu vreți, trebuie să mergeți pe Windows 10.
Păreri pentru achiziționarea unui laptop
Pentru cei care se informeaza in alegerea unui laptop de calitate m-am gandit sa fac un mic articol prin care sa ii indrum putin spre alegerea unui dispozitiv decent, pe care sa il foloseasca asa cum doresc.
Din experienta de pana acum am observat ca sunt cateva mari categorii de oameni, care isi aleg un laptop pentru urmatoarele:
- laptop pentru facultate
- laptop pentru programare
- laptop proiectare arhitectura
- laptop pentru editare video
- laptop pentru filme
- laptop pentru jocuri
Totusi, in momentul in care iti alegi un laptop conteaza cel mai mult bugetul pe care il ai. Sa fim seriosi, nu vom putea lua un laptop pentru editare video la 2000 de lei, asa cum nu putem visa la sute de FPS-uri pe un laptop de 1500 de lei pentru un joc nou aparut.
Trebuie sa fim constienti de faptul ca magazinele vor sa faca profit, ca nu ne vor oferi niciodata calitate la pret mic. Cu cat este mai ieftin gadgetul, cu atat vom primi componente mai slabe. Nu ma gandesc neaparat la componentele hardware, ci si la felul in care este facuta asamblarea, felul in care avem aerisirile pozitionate. Chiar ieri un coleg cu un laptop Toshiba care avea un I5 de generatie mai veche avea probleme cu el, i se incingea atat de mult incat i se inchidea laptopul sigur in momentul in care se juca Shogun 2 Total War, un joc cu cerinte destul de mici pentru componentele lui.
Criterii de alegere laptop
Inainte de a analiza ofertele trebuie sa ne stabilim un buget minim si unul maxim. Apoi trebuie sa stam cu ochii pe site-urile de profil, sa vedem ce oferte sunt, care sunt cele mai bune laptopuri, care este cel mai fiabil laptop, daca avem nevoie de portabilitate, daca avem nevoie de baterie mare sau nu.
Hardware
Partea cu cel mai mult marketing de pe la noi. Si le dau dreptate celor care aleg calea asta pentru ca multi cauta I7 si au nevoie de un I5 sau placi video cu cat mai mult GB VRAM.
Procesor
Este unul dintre cele mai importante, practic el duce „greul”. Sigur, lipsa unui procesor performant poate fi suplinita de un SSD, care sa faca sistemul sa se „miste” mai rapid. Exista multe procesoare, unele de generatie mai veche, altele mai noi, de diferite tipuri:
- consum mic de energie si performanta mai mica
- consum mare de energie si performanta mai mare
Asadar, aveti grija cand alegeti procesorul pentru laptop, aveti grija la ce litera are in „coada” acea componenta. In momentul de fata avem procesoare U, M, Q. E posibil ca a 6 a generatie de procesoare de la Intel sa aiba o alte terminatii, tocmai pentru ca oamenii sa fie confuzi cand fac alegerea. O cautare pe Google sigur va o sa clarifice.
Placa video
Poate fi integrata sau dedicata. Cea integrata este la „pachet” cu procesorul, pe cand cea dedicata este de la unul dintre producatorii consacrati ATI sau nVIDIA. In momentul de fata majoritatea placilor video de pe laptopuri sunt pe 64 de biti si cu GDDR3. Incet, incet se face trecerea spre 128 de biti si cu GDDR5. Dar, din punctul meu de vedere, pentru laptopurile care au rezolutie mica, este suficient pentru utilizarea de zi cu zi.
Pentru cei care vor mai mult de la un PC, eventual sa se joace cele mai noi titluri au nevoie de o placa video dedicata mult mai buna. Daca exista buget, una GTX poate face fata provocarilor.
Memoria RAM
O ignor destul de mult, ea poate fi adaugata si ulterior. Nu faceti un criteriu de departajare in alegerea laptopului placutele de RAM. In momentul de fata avem laptopuri cu RAM DDR3 si frecvente de 1600MHz, dar se pare ca de la anul vom avea si laptopuri cu DDR4 si cu frecvente de pana la 3000MHz. Momentan nu este nimic oficial, inca se lucreaza la aceasta tehnologie.
Stocare
Nici de aceasta nu prea este de luat in calcul. Eu nu vad un laptop fara un SSD. Iar cum majoritatea magazinelor de la noi alege sa vanda cu HDD, nici nu ma uit la stocare. Oricand se poate adauga un hard extern, cu viteze decente, pe USB 3.0 sau se pot stoca in cloud.
Alte caracteristici de luat in seama in alegerea unui laptop
Am lasat la final bateria, dar si display-ul. Sunt doua lucruri foarte importante, precum si design-ul laptopului. Pana la urma achizitionezi un produs pe care il vei folosi o mare parte din timp, te vei uita la el zilnic. Trebuie sa alegi ceva care sa iti placa intai tie, apoi celor care iti recomanda un produs sau altul.
Bateria este importanta, foarte importanta pentru unii, dar nu un criteriu de luat in seama. Pentru ca se poate adauga o baterie externa la unele laptopuri, pentru ca se poate schimba dupa o anumita perioada. Lucrurile acestea le spun pentru ca oamenii sa inteleaga ca bateria este consumabila, aceasta trebuie schimbata dupa un anumit timp, dupa anumite cicluri de incarcare, descarcare.
Daca vorbim de display, pentru mine este foarte important pentru ca te duci undeva in natura, te duci intr-un loc cu lumina mai puternica, o sa ai nevoie sa vezi si tu ceva afisat.
Ma refer strict la glossy vs mat. La noi se „poarta” foarte mult glossy, dar cele mate sunt mai ok din punctul meu de vedere pentru ca au culorile mai reale. Dar cele glossy au avantajul ca au consum mai mic de energie. Stim foarte bine ca ecranul, alături de placa video, sunt cei mai mari consumatori ai unui portabil.
Sper ca aceste păreri ale mele despre laptopuri sa va ajute in alegerea unui portabil cu care sa va faceți treaba așa cum trebuie.
Otves Denisa Maria a zis
Buna!
As dori sa-mi achizitionez un laptop potrivit pentru facultate-proiecte,documentare etc.Nu sunt pasionata de jocuri ,dar mi-ar placea sa pot vedea filme sau sa ascult muzica.Imi poti recomanda te rog un model care sa fie calitativ,cu o baterie care sa tina destul de mult ?
Laptop Lenovo IdeaPad 100-15IBD cu procesor Intel® Core™ i5-4288U 2.60GHz, Haswell™, 15.6″, 4GB, 500GB, DVD-RW, nVidia GeForce 920MX 2GB, Free DOS, Black -Ce parere ai despre acest model?
Yamasha a zis
Bună, dacă este un buget un pic mai mare eu aș recomanda modelul acesta. Mult mai ok din toate punctele de vedere.
Ca să țină bateria mai mult trebuie să se lucreze tot mai mult pe placa video integrată, nu pe cea dedicată, care, apropo, este de 2x mai bună decât de pe modelul pe care mi l-ai prezentat.
Vorbesc despre modelul Asus Vivobook s406ua bm012.