In acest articol vreau sa vorbesc despre plăcile de baza. De data asta vreau sa insist un pic cu plăcile de baza ATX.
Foarte multi fac greșeala, forțați sau nu de împrejurări, precum buget mic sau neștiință să își aleagă o placa de baza ieftina care nu este foarte ok.
Nu ma refer la faptul ca nu este compatibila, dar o placa de baza trebuie sa fie cat de cât decenta, sa aibă condensatori de calitate, sa aibă o construcție ok, ca sa o poți raci așa cum trebuie.
Cum aleg o placa de bază?
Trebuie sa ne hotărâm ce dorim sa facem cu calculatorul, cât de multa memorie RAM dorim sa adăugăm, ce platforma sa folosim, daca dorim sa adăugăm mai multe placi video si sa facem SLI/crossfire, câte porturi SATA sa aibă placa de baza, ma gândesc la faptul ca multi fac editare video, iar noua tehnologie 8k ne cam pune bete in roate si trebuie sa avem cat mai mult spațiu de stocare. Sigur, avem și codecuri noi, mai mult sau mai puțin eficiente.
Pe langa optiunile placii de baza trebuie sa fim atenti si la revizia placii de baza. În general, dacă alegem un model foarte nou vom avea prima revizie. S-ar putea să avem neplăcerea de a prinde un lot prost.
Așadar, care sunt pașii pe care trebuie sa îi facem când alegem placa de baza?
Haideți să enumerăm câteva criterii.
Platforma
După ce am ales procesorul, trebuie sa ne gândim la o placa de baza compatibila. Atât Intel, cât și AMD au socket („prize”) diferite pentru procesoarele lor. Asa ca producătorii de placi de baza trebuie sa realizeze modele compatibile pentru ei. In momentul de fata avem următoarele socket-uri pe piață:
socket Intel
- LGA 1150
- LGA 1151
- LGA 1151 V2
- LGA 1155
- LGA 2011
- LGA 1200
- LGA 1700
socket AMD
- AM1
- AM3
- AM3+
- FM2
- FM2+
- AM4
In momentul de fata cele mai noi placi de baza sunt pe socket AM4, respectiv 1700 la Intel.
Este evident ca daca vom dori sa alegem un procesor Intel, ne va trebui un procesor care sa fie suportat de placa de baza. Pentru acest lucru vom verifica pe site-ul producătorului plăcii de baza daca procesorul pe care il dorim se afla in lista de procesoare.(de obicei este o categorie CPU Supported list)
Acolo vedem daca procesorul este suportat, daca BIOS-ul are nevoie de update, daca memoria RAM pe care urmeaza sa o alegem este suportata de producatorul placii de baza.
Ce modele de placi de baza avem pe piață?
Oferta este diversificata, ca si la producătorii de placi video, avem mai multi concurenți, mai multe firme care realezează astfel de placi de baza.
La noi pe piață cei mai importanți sunt:
- Gigabyte
- ASUS
- AsRock
- MSI
Nu as putea spune ca unul sau altul este mai bun, fiecare placa de baza este buna dacă are construcție ok, dacă are condensatori buni, care are o electronica decenta.
De ce diferă dimensiunile plăcilor de baza?
Avem mai multe dimensiuni pentru plăcile de baza.
- ATX
- mATX (micro ATX)
- BTX
- DTX
- LPX
Acestea sunt pentru diferite medii: birouri, banci, dar si pentru home useri. Cele mai folosite sunt cele ATX si mATX. Pentru calculatoarele cu procesoare puternice recomand placi de baza ATX, însă pentru cele low buget, cu procesoare ieftine, va puteți descurca si cu una mATX.
Care este diferența dintre ATX si mATX?
Diferentele sunt la porturile de conectare, la sloturile PCI Express, conexiuni SLI/ Crossfire si chiar la calitatea componentelor folosite. Cel mai important lucru mi se pare cel cu sloturile de memorie RAM. Acestea mATX au maxim 2 sloturi, pe cand cele de pe placile de baza ATX au cate 4 sloturi sau chiar mai multe.
Voi sunteti singurii care alegeti strategia de configurare a calculatorului, voi stiti ce buget aveti acum si cam ce va fi in momentul in care veti face upgrade. Diferențe de performanță nu sunt între cele două, doar vă oferă posibilități mai multe.
Modelul de chipset
Este unul dintre cele mai importante lucruri. Componenta de bază a acestei plăci este chipsetul. Așa cum se vede și în schema de mai sus avem Northbridge și Southbridge.
Northbridge-ul coordonează activitatea procesorului, a memoriei sau a interfeței PCI Express. Practic, dacă veți avea probleme cu placa de bază veți avea simptome și către placa video sau memoria RAM. Diagnosticarea o faceți ușor cu un programe de stres și verificați ca temperaturile să fie ok, dar ma multe referitoare la acest lucru în viitoarele articole.
Southbridge-ul se ocupă cu funcțiile calculatorului, cu celelalte componente adăugate pe placa de bază(porturile USB, placa de sunet, BIOS-ul șamd).
În specificațiile plăcii de bază nu o să găsiți detalii referitoare la aceste două noțiuni, dar în titlu sau prin „apropiere” veți găsi modelul de chipset.
Intel Comet Lake
Au apărut de curând și noile procesoare de la Intel cu generația 10. Trebuie să avem în vedere că avem chipset nou diferit de 1150 sau 1151. Este vorba despre LGA 1200.
AMD
În sfârșit, AMD, au reușit să facă treabă și să scoată plăci de bază bune. Serios. Era o muncă titanică la ei. Cu Ryzen treburile stau un pic mai bine. S-au aliniat la standardele actuale. Câteodată sunt chiar plăci de bază mai ieftine decât cele de la Intel. Asta este un lucru minunat.
Pe high end cred că putem să tragem concluzia că AMD reușește să pună multe bețe în roate celor de la Intel.
MSI X570-A PRO
- 2 sloturi SATA Express
- RAID
Gigabyte B450 AORUS PRO
- 2 sloturi M.2
- RAID
Caracteristicile plăcilor de bază
Alegerea unei plăci de bază se face, de cele mai multe ori după denumire, după aspect sau după numărul de porturi de conectare și, evident, după preț.
Porturi SATA
Momentan, cele mai multe plăci de bază de pe la noi sunt dotate cu porturi SATA. Cele ieftine au două porturi SATA 3, cele mai scumpe au mai multe porturi, iar cele noi au început să aibă porturi PCI Express: 2, 3 sau mai multe.
Această tehnologie a fost dezvoltată de curând, iar pe ea vom conecta SSD-urile.
De cele mai multe ori plăcile de bază mATX au foarte puține sloturi de conectare, unele au 2, altele 4 și să vă fie greu dacă doriți să adăugați un hard nou.
Sloturi de RAM
Vă povesteam de apariția DDR5 în articolele precedente. Și aceasta este o tehnologie nouă, neadaptată pentru plăcile de bază ieftine, de jocuri, ci pentru cei care folosesc într-un mod profesional calculatorul. Odată cu apariția acesteia se vor putea adăuga până la 512 GB de RAM, cu plăcuțe de dimensiuni mari, dar și cu mult mai multe sloturi. Se vorbește de plăci de bază cu 8 sloturi de RAM.
Momentan, pe piață avem plăci de bază cu 2 sau 4 sloturi de RAM. Întâlnim la modelele mATX două sloturi pentru adăugarea memoriei RAM, iar la cele ATX 4 sau mai multe.
Din punctul meu de vedere este bine să alegeți una cu 4 sloturi de memorie RAM. Pe lângă airflow, pe lângă wire management-ul pe care puteți să îl faceți mai ușor, există posibilitatea ca, după un timp, un slot să se strice. Iar cum plăcile de bază lucrează mult mai bine cu memorii în dual channel sau chiar quad channel, nu văd de ce aș alege mai puține sloturi.
Porturi USB
Am observat că lumea dorește să aibă cât mai multe porturi. Nu sunt în target, eu am nevoie de un port USB 3.0 liber și încă două pentru periferice care foarte bine pot să folosească unul USB 2.0. Am și eu în față, pe carcasă două porturi USB 3.0, dar chiar nu-mi amintesc să le fi folosit pe amândouă simultan.
Ieșiri video
Sunt foarte importante în momentul în care folosiți placa video integrată pentru a afișa imaginea pe ecran, dar dacă știți că faceți un sistem pentru gaming și alegeți o placă video dedicată nu are sens să vă mai intereseze acest aspect pentru că oricum nu o veți folosi la nimic.
Ieșiri audio
Placa de bază are placă de sunet integrată. În ultima vreme s-au dezvoltat plăci foarte ok și nu merită să achiziționați una externă decât dacă veți face ceva profesional sau dacă aveți un sistem de sunet performant.
Wifi
Tot mai multe plăci de bază au WIFI. Eu nu sunt de acord cu modul de Wifi pe placa de bază pentru că pot apărea tot felul de probleme. Pe lângă acest aspect, PC-urile sunt relativ fixe. Pentru viteze maxime este recomandat cablul.
VRM
Auzim tot mai des despre acest termen. Este o componentă foarte importantă a plăcii de bază. Un model cu un VRM bun face ca placa de bază să se poată overclock-a foarte bine, foarte ușor.
woops a zis
Salut foarte interesant topic ! Nu ma pricep la componente care cum se nimeresc sa nu ia foc dar stiu sa le asamblez infine. Am in plan in viitorul apropiat (3luni) sa imi fac un PC gamming care sa-l pot folosii fara sa mai am treaba cu el macar 5 ani ! Acum sunt putin confuz cu chipset-urile si placa de baza si procesoare ca nu stiu cand si cum apar altele. Ai putea te rog sa-mi faci cateva recomandari ? bugetul de 1000euro preferabil mai putin dar „dau un ban mai mult sa stau in fata”
Petrus a zis
Cu 1000 de euro zbori câțiva ani fără probleme. Spune-mi dacă ai un monitor, dacă ai o rezoluție FULL HD, dacă te pricepi la asamblare. Putem alege magazine cu componente foarte ieftine, dar putem merge și pe un singur magazin, ce oferă asamblarea gratuită.
woops a zis
Nu mai am monitor l-am vandut cand am terminat-o cu pc-ul acum 7ani. Am un tv dar nu stiu daca e full hd are 102cm diagonala cred, are port hdmi. Tastatura, mouse am. Mai putin ma intereseaza HDD si placa video. Un timp o sa stau cu ce-a de la procesor ca am vazut ca sunt foarte performante poti juca si GTA 5 cu ea. Placa de baza sa nu se demodeze sa pot so folosesc ce-l mai mul si ca sursa si rami sa fie buni ramii am vazut ca sunt foarte convenabili 1×16 care ar fii suficienti si ruleaza la 3200ghz la surse nu ma pricep deloc si placa video
Petrus a zis
Nu ai nevoie de frecvențe foarte mari, nu te ajută foarte mult în jocuri.
Uite aici o discuție referitoare la subiectul ăsta.
woops a zis
Salut foarte interesant topic ! Nu ma pricep la componente care cum se nimeresc sa nu ia foc dar stiu sa le asamblez infine. Am in plan in viitorul apropiat (3luni) sa imi fac un PC gamming care sa-l pot folosii fara sa mai am treaba cu el macar 5 ani ! Acum sunt putin confuz cu chipset-urile si placa de baza si procesoare ca nu stiu cand si cum apar altele. Ai putea te rog sa-mi faci cateva recomandari ? bugetul de 1000euro preferabil mai putin dar „dau un ban mai mult sa stau in fata”
Petrus a zis
Cu 1000 de euro zbori câțiva ani fără probleme. Spune-mi dacă ai un monitor, dacă ai o rezoluție FULL HD, dacă te pricepi la asamblare. Putem alege magazine cu componente foarte ieftine, dar putem merge și pe un singur magazin, ce oferă asamblarea gratuită.
woops a zis
Nu mai am monitor l-am vandut cand am terminat-o cu pc-ul acum 7ani. Am un tv dar nu stiu daca e full hd are 102cm diagonala cred, are port hdmi. Tastatura, mouse am. Mai putin ma intereseaza HDD si placa video. Un timp o sa stau cu ce-a de la procesor ca am vazut ca sunt foarte performante poti juca si GTA 5 cu ea. Placa de baza sa nu se demodeze sa pot so folosesc ce-l mai mul si ca sursa si rami sa fie buni ramii am vazut ca sunt foarte convenabili 1×16 care ar fii suficienti si ruleaza la 3200ghz la surse nu ma pricep deloc si placa video
Petrus a zis
Nu ai nevoie de frecvențe foarte mari, nu te ajută foarte mult în jocuri.
Uite aici o discuție referitoare la subiectul ăsta.
woops a zis
Da interesant…dar totuși diferențele de preț nu sunt mari și de ce sa nu ai o frecventa mai mare privind ca o investiție de viitor nu cred ca pierd nimic. Încă aștept build.ul tău. Referitor la gamming, care bate AMD vs Intel? AMD au niște frecvente uriașe și 8 core plus overlooking mare pe lângă Intel. Intel pare mai Ok ca are video integrat consum mic și nu apar atât de des alte generații. Totuși nu știu ce și Cum sa aleg performate/costuri
Petrus a zis
Eu zic că nu se pune problema de AMD până în momentul în care nu vom avea plăci de bază cu DDR4 și de la ei. Din ce știu anul acesta nu avem așa ceva. Au anunțat că da, apoi s-au răzgândit pentru la anul.
AMD-urile au cifre mai mari, uriașe cum le zici tu, dar nu înseamnă că în jocuri sunt wow. Majoritatea jocurilor lucrează cu un thread. Intel stă cel mai bine la lucrul ăsta. De aceea sunt și prețurile pe măsură.
woops a zis
Da interesant…dar totuși diferențele de preț nu sunt mari și de ce sa nu ai o frecventa mai mare privind ca o investiție de viitor nu cred ca pierd nimic. Încă aștept build.ul tău. Referitor la gamming, care bate AMD vs Intel? AMD au niște frecvente uriașe și 8 core plus overlooking mare pe lângă Intel. Intel pare mai Ok ca are video integrat consum mic și nu apar atât de des alte generații. Totuși nu știu ce și Cum sa aleg performate/costuri
Petrus a zis
Eu zic că nu se pune problema de AMD până în momentul în care nu vom avea plăci de bază cu DDR4 și de la ei. Din ce știu anul acesta nu avem așa ceva. Au anunțat că da, apoi s-au răzgândit pentru la anul.
AMD-urile au cifre mai mari, uriașe cum le zici tu, dar nu înseamnă că în jocuri sunt wow. Majoritatea jocurilor lucrează cu un thread. Intel stă cel mai bine la lucrul ăsta. De aceea sunt și prețurile pe măsură.
Sorin a zis
E nevoie de cât mai multe porturi USB. Din start, 3 vor fi ocupate de tastatură, mouse şi HDD extern. Trebuie să rămână măcar 4 porturi libere pentru conectarea altor periferice, de ex. o cameră foto/video, un smartphone, un stick USB etc. Deci, cerința minimă ar fi existența a 8 porturi USB, indiferent de configurația PC-ului.
Sorin a zis
E nevoie de cât mai multe porturi USB. Din start, 3 vor fi ocupate de tastatură, mouse şi HDD extern. Trebuie să rămână măcar 4 porturi libere pentru conectarea altor periferice, de ex. o cameră foto/video, un smartphone, un stick USB etc. Deci, cerința minimă ar fi existența a 8 porturi USB, indiferent de configurația PC-ului.
IOAN GROSU a zis
SUPER ,PETRUȘ.. ÎNTR-O LUNĂ ,DOUĂ O SĂ APELEZ LA SUGESTIILE TALE LEGAT DE O CONFIGURAȚIE FIABILĂ ÎN TIMP ,CARE SĂ-MI PERMITĂ UPGREDE-URI , ȚINÂND CONT DE AVALANȘA DE COMPONENTE PC .. AM OBSERVAT CĂ ȘI HDD – SSD -URILE RIDICĂ VITEZA DE LUCRU PE PC.. FAC EDITĂRI AUDIO-VIDEO.. PREFER LUCRUL PE WINDOWS X64 .. ȘI ,DESIGUR ,DIN CĂND ÎN CÂND ,MĂ MAI RELAXEZ PE GAMES … O SĂ REVIN .. MULȚUMESC ANTICIPAT..
Petrus a zis
Sigur, discutăm cu câteva zile înainte de achiziție ca să căutăm cele mai mici prețuri.
IOAN GROSU a zis
SUPER ,PETRUȘ.. ÎNTR-O LUNĂ ,DOUĂ O SĂ APELEZ LA SUGESTIILE TALE LEGAT DE O CONFIGURAȚIE FIABILĂ ÎN TIMP ,CARE SĂ-MI PERMITĂ UPGREDE-URI , ȚINÂND CONT DE AVALANȘA DE COMPONENTE PC .. AM OBSERVAT CĂ ȘI HDD – SSD -URILE RIDICĂ VITEZA DE LUCRU PE PC.. FAC EDITĂRI AUDIO-VIDEO.. PREFER LUCRUL PE WINDOWS X64 .. ȘI ,DESIGUR ,DIN CĂND ÎN CÂND ,MĂ MAI RELAXEZ PE GAMES … O SĂ REVIN .. MULȚUMESC ANTICIPAT..
Petrus a zis
Sigur, discutăm cu câteva zile înainte de achiziție ca să căutăm cele mai mici prețuri.
laurentiu catrina a zis
salut!
am :
Sursa Sirtec HP-500-A12S V2.3
Procesor Intel Core 2 Quad Q6600 2.40GHz box
placa de baza asrock fsb1333
HDD Western Digital 640GB 7200RPM 16MB SATA2
More details about my computer
Component Details Subscore Base score
Processor Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz 7.1 4.3
Determined by lowest subscore
Memory (RAM) 8.00 GB 7.1
Graphics Radeon X1600 Series (Microsoft Corporation – WDDM) 4.3
Gaming graphics 3067 MB Total available graphics memory 4.5
Primary hard disk 5GB Free (49GB Total) 5.9
Windows 7 Ultimate
System
——————————————————————————–
Manufacturer To Be Filled By O.E.M.
Model To Be Filled By O.E.M.
Total amount of system memory 8.00 GB RAM
System type 64-bit operating system
Number of processor cores 4
Storage
——————————————————————————–
Total size of hard disk(s) 594 GB
Disk partition (C:) 5 GB Free (49 GB Total)
Disk partition (D:) 33 GB Free (545 GB Total)
Media drive (E:) CD/DVD
Graphics
——————————————————————————–
Display adapter type Radeon X1600/X1650 Series
Total available graphics memory 3067 MB
Dedicated graphics memory 256 MB
Dedicated system memory 0 MB
Shared system memory 2811 MB
Display adapter driver version 8.56.1.16
Primary monitor resolution 1920×1080
DirectX version DirectX 9.0 or better
de regula folosesc computerul ptr filme si retele de socializare
am obiceiul sa deschid multe tab-uri( uneori si 40) pe diverse subiecte pe care le reiau cand am timp. din aceasta cauza mi se blocheaza computerul.
pe nucleul procesorului nu se inregistreaza mare activitate insa ram-ul e ocupat peste 85% mai tot timpul.
eu as lua un ssd…dar oscilez intre 128 si 250 si daca sa fie intel/samsung sau kingston, a-data etc..
mi-a atras atentia o placa video silentioasa, cu racire pe aer.
mentionez ca as dori sa am un sistem cat mai silentios.
acum as dori un sfat. sa fac upgrade la ce am in contextul de mai sus sau sa-mi iau o scula noua care sa fie silentioasa, rapida si sa nu ma streseze cu blocarile sistemului pe diverse cauze.
multumesc anticipat!
Petrus a zis
Mai toate merg fanless până dau de mai mult de 60 de grade. Așa sunt construite cele noi.
SSD-ul e util întotdeauna. Mergi pe ceva slăbuț pentru că ai DDR2 și va fi limitat de portul SATA.
laurentiu catrina a zis
unde am ddr 2 pe placa de baza scrie ddr3 ?
Petrus a zis
Am scris greșit. Mă gândeam la SATA2 vs SATA3. N-are cum să limiteze memoria RAM SSD-ul 🙂
laurentiu catrina a zis
salut!
am :
Sursa Sirtec HP-500-A12S V2.3
Procesor Intel Core 2 Quad Q6600 2.40GHz box
placa de baza asrock fsb1333
HDD Western Digital 640GB 7200RPM 16MB SATA2
More details about my computer
Component Details Subscore Base score
Processor Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz 7.1 4.3
Determined by lowest subscore
Memory (RAM) 8.00 GB 7.1
Graphics Radeon X1600 Series (Microsoft Corporation – WDDM) 4.3
Gaming graphics 3067 MB Total available graphics memory 4.5
Primary hard disk 5GB Free (49GB Total) 5.9
Windows 7 Ultimate
System
——————————————————————————–
Manufacturer To Be Filled By O.E.M.
Model To Be Filled By O.E.M.
Total amount of system memory 8.00 GB RAM
System type 64-bit operating system
Number of processor cores 4
Storage
——————————————————————————–
Total size of hard disk(s) 594 GB
Disk partition (C:) 5 GB Free (49 GB Total)
Disk partition (D:) 33 GB Free (545 GB Total)
Media drive (E:) CD/DVD
Graphics
——————————————————————————–
Display adapter type Radeon X1600/X1650 Series
Total available graphics memory 3067 MB
Dedicated graphics memory 256 MB
Dedicated system memory 0 MB
Shared system memory 2811 MB
Display adapter driver version 8.56.1.16
Primary monitor resolution 1920×1080
DirectX version DirectX 9.0 or better
de regula folosesc computerul ptr filme si retele de socializare
am obiceiul sa deschid multe tab-uri( uneori si 40) pe diverse subiecte pe care le reiau cand am timp. din aceasta cauza mi se blocheaza computerul.
pe nucleul procesorului nu se inregistreaza mare activitate insa ram-ul e ocupat peste 85% mai tot timpul.
eu as lua un ssd…dar oscilez intre 128 si 250 si daca sa fie intel/samsung sau kingston, a-data etc..
mi-a atras atentia o placa video silentioasa, cu racire pe aer.
mentionez ca as dori sa am un sistem cat mai silentios.
acum as dori un sfat. sa fac upgrade la ce am in contextul de mai sus sau sa-mi iau o scula noua care sa fie silentioasa, rapida si sa nu ma streseze cu blocarile sistemului pe diverse cauze.
multumesc anticipat!
Petrus a zis
Mai toate merg fanless până dau de mai mult de 60 de grade. Așa sunt construite cele noi.
SSD-ul e util întotdeauna. Mergi pe ceva slăbuț pentru că ai DDR2 și va fi limitat de portul SATA.
laurentiu catrina a zis
unde am ddr 2 pe placa de baza scrie ddr3 ?
http://img25.olx.ro/images_mercadorro/101856628_6_644x461_placa-de-baza-pc-model-asrock-g41m-vs3-dd3-1333-_rev009.jpg
Petrus a zis
Am scris greșit. Mă gândeam la SATA2 vs SATA3. N-are cum să limiteze memoria RAM SSD-ul 🙂
ION a zis
Salut. in urma cu 3 zile am luat un i 7 si MSI Z370 GAMING PRO CARBON. Cand pornesc pc-ul nu mi se mai aude bip-ul acela scurt de pornire, ma gandesc sa nu fie vreo problema, am schimbat si speaker-ul de pe placa de baza si nimic. care ar putea fi problema? . Multumesc
Are cineva acest model?, Placa de baza MSI Z370 Gaming Pro Carbon, Socket LGA1151, Intel® Coffee Lake 8th Generation CPU, DDR4 Salut. Cand pornesc pc-ul nu mi se mai aude bip-ul acela scurt de pornire, ma gandesc sa nu fie vreo problema, am schimbat si speaker-ul de pe placa de baza si nimic. Oare stiti care ar putea fi problema?, astept parerile voastre. Multumesc
Petrus a zis
Beep-ul nu se aude la toate modelele, dacă nu sunt alte probleme: restarturi, BSOD, n-ar trebui să îți faci griji.
ION a zis
Salut. in urma cu 3 zile am luat un i 7 si MSI Z370 GAMING PRO CARBON. Cand pornesc pc-ul nu mi se mai aude bip-ul acela scurt de pornire, ma gandesc sa nu fie vreo problema, am schimbat si speaker-ul de pe placa de baza si nimic. care ar putea fi problema? . Multumesc
Are cineva acest model?, Placa de baza MSI Z370 Gaming Pro Carbon, Socket LGA1151, Intel® Coffee Lake 8th Generation CPU, DDR4 Salut. Cand pornesc pc-ul nu mi se mai aude bip-ul acela scurt de pornire, ma gandesc sa nu fie vreo problema, am schimbat si speaker-ul de pe placa de baza si nimic. Oare stiti care ar putea fi problema?, astept parerile voastre. Multumesc
Petrus a zis
Beep-ul nu se aude la toate modelele, dacă nu sunt alte probleme: restarturi, BSOD, n-ar trebui să îți faci griji.
Decebal a zis
Doresc sa fac un update la pc si nu stiu ce ar trebui sa fie :procesorul sau placa de baza ?
Configuratia este :
– procesor intel i3-2100 cpu @ 3,10 GHZ.socket 1155 LGA, 32 nm
– placa de baza gigabyte , model P61-DS3-B3.chipset – intel, southbrige – intel – H 61
– memory -DDR3, 8 GBytes.dual channel
– placa video Nvidia GeForce GTX 1050.
– SSD 120 GB (kingston ptr. sistemul de operare )
-HDD 500 GB.
Rog daca se poate sa ma ajutati sa fac sa mearga mai bine .
PC -ul folosit la gaming.
Multumesc.
Petrus a zis
Salut. Trebuie făcute în paralel. Nu poți una sau alta.
Decebal a zis
Doresc sa fac un update la pc si nu stiu ce ar trebui sa fie :procesorul sau placa de baza ?
Configuratia este :
– procesor intel i3-2100 cpu @ 3,10 GHZ.socket 1155 LGA, 32 nm
– placa de baza gigabyte , model P61-DS3-B3.chipset – intel, southbrige – intel – H 61
– memory -DDR3, 8 GBytes.dual channel
– placa video Nvidia GeForce GTX 1050.
– SSD 120 GB (kingston ptr. sistemul de operare )
-HDD 500 GB.
Rog daca se poate sa ma ajutati sa fac sa mearga mai bine .
PC -ul folosit la gaming.
Multumesc.
Petrus a zis
Salut. Trebuie făcute în paralel. Nu poți una sau alta.
Decebal a zis
Ce trebuie sa fac si care componente ar fi bine sa aleg ?
Trebuie sa vad in ce buget se incadreaza.
Multumesc si o zi placuta.
Ps: trebuie si memoriile schimbate ( DDR 4 ??) ?
Petrus a zis
Dacă te vei îndrepta spre platforme cu DDR4, da, trebuie schimbate.
Decebal a zis
Ce trebuie sa fac si care componente ar fi bine sa aleg ?
Trebuie sa vad in ce buget se incadreaza.
Multumesc si o zi placuta.
Ps: trebuie si memoriile schimbate ( DDR 4 ??) ?
Petrus a zis
Dacă te vei îndrepta spre platforme cu DDR4, da, trebuie schimbate.
Bogdan a zis
Salut. Incep prin a spune ca apreciez articolele tale.
Sunt intr-o mare dilema in a alege o placa de baza care in principiu sa nu depaseasca 600 de lei pentru urmatoarele specificatii.
I5 8600k
Gigabyte GTX 1070
16 Gb Ram Corsair frecventa 2400 Mhz
1 x m.2 Corsair PM500 240GB
Sursa Seasonic S12II-620 Bronze 620
Cooler Master Hyper TX3 EV
Momentan nu iau in calcul OC pt ca nu cred ca-mi permite cooller-ur. Dar pe viitor cu siguranta il voi lua in considerare si pentru un eventual upgrate la i7 8700k.
Iti multumesc anticipat si astept niste recomandari.
Spor in ceea ce faci.
Petrus a zis
Nu știu dacă se justifică un upgrade la 8700k, mai ales să te limitezi din cauza cooler-ului. 🙂