Trecem iar la comparații, așa cum am făcut-o și în articolul precedent și vom discuta despre AMD R9 390 și nVIDIA GTX 970, două plăci video concurente.
Prima lansată a fost cea de la nVIDIA, ca mai apoi să fie lansată și soluția de la AMD. Dacă la performanțe veți vedea că AMD-ul este câștigător, ca de fiecare dată, din punct de vedere al temperaturilor și al consumului aceasta nu stă atât de bine.
Preț pentru GTX 970, respectiv R9 390
Prețurile sunt de concurență. Fiecare dintre acestea două încearcă să câștige cât mai mult teren. Prețul este unul apropiat, la noi în țară ne lovim destul de mult de cât de ridicat este euro, dar și dolarul.
Așadar, le găsim la un preț de aproape 1700 de lei atât pentru nVIDIA, cât și pentru AMD.
Temperaturi pentru nVIDIA 970 și AMD R9 390
În idle avem banda portocalie, ce stă la 54 grade în cazul R9 390, pe când nVIDIA pleacă de la 43 de grade. Cum am zis-o șî in articolul precedent, aceste valori sunt aproximative, depind destul de mult de mediul în care sunt folosite.
Dacă le punem la muncă și le ducem în full load ajungem la valori aproximativ egale: 78 de grade pentru AMD și 76 pentru nVIDIA.
Ce sursă avem nevoie pentru AMD 390? dar pentru nVIDIA 970 GTX?
Trecem de acest aspect și ajungem la consum. Eh aici este câștigător direct modelul de la nVIDIA. Dacă cei de la AMD au nevoie de minim o sursă de 600W de calitate, ce poate să scoată minim 29A pe rail, iată că cei care își achiziționează o placă video nVIDIA au nevoie de o sursă de 500W de W și au nevoie de 28A pe rail.
Așadar, în graficul de mai sus se observă că 970 GTX ajunge pe la 180W, pe când modelul de la AMD ajunge până la 320 de W. Este aproape dublu pentru aceleași performanțe.
Teste în jocuri atât pentru 970 GTX, cât și pentru AMD R9 380
Lăsăm un pic deoparte specificațiile și ne uităm pe teste. Până la urmă BUS-ul, dar și toate lucrurile de care vă spuneam aici.
Battlefield 4
Dacă vreți să vă jucați Battlefield 4 trebuie să știți că, în teste, un model de la AMD ar fi indicat. Trecând peste temperaturi și toate cele, AMD-ul iese câștigător. Iar procentajul este destul de mare.
Crysis 3
Și aici cei de la AMD sunt câștigători. Nu detasați, dar suficient cât să îi întreacă pe cei de la nVIDIA.
Performanțe în GTA V
Dacă este să vorbim despre jocul care a produs un buzz în comunitatea gamerilor, atât 970 GTX, cât și AMD R9 390 se descurcă la fel de bine. Scot FPS mediu de 63, așa cum puteți observa în graficul de mai jos.
Tomb Raider
În Tomb Raider treburile sunt tranșante. AMD se descurcă mult mai bine față de 970 GTX. Depășește cu 9-10 FPS-uri modelul de la nVIDIA.
Petru a zis
Salut Petrus,
Crezi ca imi poti recomanda o configuratie desktop care sa se „invarta” in jurul unei din aceste doua placi video? Probabil as alege R9 fiindca are acelasi cost, insa cumva e mai future proof decat GTX 970. Sistemul care il doresc trebuie sa contina si un SSD pe langa HDD-ul de 1TB. Cel mai mult ma intereseaza recomandarea ta pentru placa de baza – este componenta la care nu pricep foarte bine sa o evaluez si doresc sa evit un posibil bottleneck. Momentan as lasa bugetul afara din discutie, nu pentru ca nu conteaza, dar ma intereseaza in primul rand un sistem bine optimizat.
Mersi!
Petrus a zis
Nu are ce bottleneck să fie la nivelul acesta. Mergem pe Skylake și DDR4?!
Petru a zis
Nici nu stiu ce sa spun. Principalul avantaj al Skylake si DDR4 sunt un consum mai mic de energie, ceea ce le face foarte potrivite pentru dispozitivele mobile. Insa nici procesoarele puternice din generatia 4 nu sunt deloc mai ieftine decat cele Skylake din cate observ prin magazine. Totusi un lucru este imprtant, daca mergem pe un procesor K (deblocat), te rog sa imi spui si ce cooler ar trebui sa ii aleg in cazul in care voi face overclocking. Nu ma ocup profestional de editare foto-video si din acest motiv nu consider foarte important un procesor cu Hyper-Threading.