Configurație sistem PC pentru editare Foto sau Video, cine nu are nevoie?
Nu prea am mai scris de ceva timp pe acest blog, dar cu ocazia aceasta vreau sa inaugurez o noua categorie si anume Hardware.
Nu este tocmai noua, însă acum vreau sa ofer sfaturi de achiziție pentru componente de calculator. Nu sunt cel mai bun in domeniu, însă îmi place domeniul și sunt întotdeauna informat. Mai ales când vine vorba despre editarea video.
In momentul de fata lucrez ca regizor de emisie la o televiziune locala, iar in timpul liber fac montaje de nunti, reportaje, emisiuni si tot ce îmi pica in mana. Nu vreau sa sune a lauda pentru ca sunt oameni mult mai buni in domeniul asta, un domeniu in care înveți zilnic ceva nou.
De curând, am făcut upgrade la calculatorul de montaj, nu este o stație de lucru asa cum visez eu, ci doar un calculator de „casa”. Nu mă înțeleg bine cu Final Cut-ul si MAC OSX-ul, chiar dacă la serviciu lucram pe ele, asa ca am făcut configurația pentru Windows.
Așadar, dacă cineva va dori sa folosească recomandările de mai jos pentru Hackintosh, le recomand sa se intereseze direct de procesoarele suportate și restul componentelor.
Configurație calculator producție video HD/4K
Exact cum scrie si in titlu, configurația aceasta duce fără probleme rezoluția HD sau chiar 4K. Fac aceasta precizare pentru cei care cred ca un calculator pentru editare video trebuie sa fie un „avion”. Nu!
In funcție de cat de avansat faci editarea video, dacă folosești Premiere Pro sau dacă folosești After Effects sau poate Avid Studio, cate layere folosești la un proiect, cat de multe pluginuri adaugi, ce pluginuri adaugi.
Sistemul de mai jos face fata cu brio unei editari foto, atat LightRoom, cat si Photoshop. Asadar daca iei un calculator pentru editare video, te poti folosi foarte usor de el pentru editarea foto.
In schimb, dacă nu te gândești sa faci la nivel profesionist montaj video, poți reduce bugetul. Pana la urma, editarea se poate face și pe un banal I3, diferența se va observa la export și randat sau poate la procesarea unor efecte/ pluginuri.
Calculator pentru editare video
- Procesor Intel® Core™ i7-10700K Comet Lake, 3.8GHz, 16MB, Socket 1200
- Placa de baza Gigabyte Z490 GAMING X, Socket 1200
- Memorie HyperX Predator Black 32GB, DDR4, 3000MHz, CL15, 1.35V, kit 2x16GB
- Sursa Seasonic S12III-650, 80+ Bronze, 650W
- SSD Samsung 970 EVO 250GB PCI Express x4 M.2 2280
- HDD WD Black 2TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
- Carcasa Zalman Z3 Plus, ATX Mid Tower, fara sursa, Negru
- Placa video Palit GeForce RTX 3070 GameRock OC 8GB GDDR6 256-bit
Sistemul de mai sus nu este bătut in cuie, pot interveni modificări in funcție de buget si preferințe.
Unii pot alege un hard Western Digital, versiunea Blue sau chiar Black se descurca exemplar, alții pot renunța la BluRay-ul acesta destul de costisitor sau poate aleg alta carcasa. Sigur că există și varianta unui NAS. Este mult mai util, din punctul meu de vedere să renunți la HDD-uri și să treci pe SSD-uri, iar pe un NAS să pui stocarea.
Insa, având in vedere ca sunt bazate pe componente de ultima generație, de la AMD, eu zic ca sistemul de mai sus este suficient pentru o editare fata probleme, chiar si a fisierelor 4K.
Velix a zis
Placa video are un rol major in toata aceasta configuratie
Yamasha a zis
Rol major, dar e nevoie si de ceva procesare. In cazul asta este foarte bine sa ai un procesor capabil.