Folosesc multe aplicatii zi de zi, chiar in momentul in care scriu articolul acesta am 10 GB RAM ocupati si extrem de multe aplicatii deschise. Evident ca pachetul Adobe imi consuma cel mai mult. Am invatat sa le manevrez cat pot eu mai bine, ca sa nu cumva sa fiu nevoit sa imi iau un hardware foarte scump.
Chiar daca noile procesoare de la Intel stiu sa manevreze aplicatiile si sa le „duca” unde trebuie, de multe ori se intampla sa avem nevoie de mai multe resurse pentru o aplicatie sau alta. Lucrul acesta il facem jongland cu afilitatea proceselor.
Cum schimbam afinitatea proceselor?
Cu cat avem mai multe nuclee, cu atat putem sa ne jucam cu prioritatile procesorului. Eu am un Intel I7 Haswell 4770 si inca face fata bine aplicatiilor pe care le rulez. Insa sunt momente in care am nevoie de mai multa putere pentru un program si trebuie sa schimb afinitatea. Aceasta se schimba din Task Manager, ducandu-ne la procesul pe care il dorim si adaugam sau stergem Core-uri.
Asa cum vedeti si in poza de mai jos, dam click dreapta pe proces, in cazul nostru, Notepad.exe, apoi vom da click pe Set affinity.
Se va deschide o fereastra in care observam cate CPU-uri sunt rezervate aplicatiei.
In functie de preferinta(necesitate) puteti sa adaugati mai multe sau mai putine CPU-uri aplicatiei voastre. Nu este o regula pentru asa ceva.
Numarul de nuclee(CPU) nu se poate schimba decat daca schimbati procesorul cu unul mai bun.
Topy a zis
NU ai precizat daca dupa restart la pc mai trebuie sa facem setarile la programe. Adica eu ma joc voi da toate programele la 1 core… iar la joc dau toate core`urile. Dupa ce inchid jocul/programul este nevoie dinou sa-i setez cu cate core-uri sa functioneze ? Dupa restart tine minte?
Yamasha a zis
Nu tine minte, insa stiu ca exista programe care fac asta. Imi scapa numele in momentul de fata, dar foloseam atunci cand tineam serverul de Counter-Strike un astfel de program.