Despre sursele de alimentare am mai discutat. Chiar am făcut aici un ghid pentru alegerea sursei, iar aici am vorbit despre certificările acestora. Multă lume nu insistă deloc pe sursă pentru că este ca la fotbal: nimeni nu place mijlocașul defensiv. El nu face spectacol, dar e unul dintre cei mai utili în joc.
La fel se întâmplă și cu sursele de alimentare: nefiind promovate suficient oamenii nu știu să aleagă modele de calitate.
Dar în articolul acesta vom vorbi despre simptomele surselor, despre cum ajung ele să se strice rapid sau nu. 🙂
Evident, ca orice piesă de calculator, se poate strica. Nu azi, nu mâine, dar poimâine sigur. La un moment dat totul se va strica!
Zgomot ciudat provenit din zona sursei
Trebuie să fim atenți dacă nu cumva este praf adunat și începe să facă probleme sau poate că a fost un pic de coil noise și nu l-am observat. Despre acesta am scris aici. Este frecvent la modelele ieftine, dar nici cele un pic mai scumpe nu scapă de acest zgomot.
Calculatorul funcționează OK până în momentul în care mă joc
Cel mai mare consumator de energie din calculator este placa video. De cele mai multe ori ea „doarme” în timp ce avem activități de bază, activități ce nu ne fac probleme și, cel mai probabil, solicită placa video integrată.
În schimb, când cea dedicată intră pe fir și sursa de alimentare este solicitată. Atunci vor putea apărea probleme de restartare sau chiar se închide calculatorul.
Investigați foarte bine situația să nu cumva să aveți probleme software sau de incompatibilitate hardware.
Tocmai am schimbat placa video și sursa de alimentare face probleme
Nu este neapărat sursa stricată, însă mai mult ca sigur aceasta nu face față noilor cerințe. Plăcile video noi chiar dacă nu au nevoie de un consum mare de energie au nevoie de un amperaj mult mai mult. Cu cât sursa a fost mai slabă, cu atât problemele pot apărea.
Adaugă un comentariu