Sunt situații în care „placa video este pe moarte.” Oricât de mult ai dori să ții o astfel de placă video este greu de crezut că vei putea să o „readuci la viață”. Mai ales dacă este un model care și-a mâncat banii, care a rezistat eroic pe o perioadă de timp destul de lungă.
Știu că tot mai mulți preferă laptopul și cred că totul se rezumă la chestiile micuțe, mobile. Totuși, există o vorbă „la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”. Momentan, laptopurile de buget nu sunt ceea ce trebuie să fie pentru un joc suficient de ok, mai ales că încep să apară tot mai multe dispozitive cu realitatea virtuală(VR).
Trecând peste aceste precizări vreau să vă arat câteva situații pe care le puteți întâmpina în momentele în care plăcile video sunt pe „moarte”, în care sunt semne clare că trebuie făcut un upgrade cât mai curând.
Semnale că placa ta video este în moarte clinică
- culori redate din ce în ce mai prost
- sunete ciudate din partea plăcii video
- miros ciudat din zona plăcii video
Din păcate sau din fericire placa video lucrează direct cu sursa de alimentare. E posibil ca anumite probleme să se tragă de la sursa care, poate a primit o supratensiune sau poate că au început să „mișune” condensatorii prin interior.
Când spun culori cât mai proaste este posibil să fie probleme și cu următoarele:
- monitorul pe care se afișează
- conectorul dintre monitor și placa video. De multe ori s-a întâmplat ca lumea să creadă că problema este la una dintre cele două, dar la multe laptopuri poate fi și conectorul prost instalat sau mișcat din poziția lui
Sunete ciudate provenite din zona acesteia
A nu se confunda cu coil noise-ul despre care vorbeam aici. Acela poate apărea la orice placă video sau sursă. Totuși, în momentele în care au intervenit senzorii de temperatură pe acestea avem toate șansele să avem probleme auxiliare, mai ales dacă o stresăm în jocuri puternice, ce solicită foarte multe resurse din partea acesteia.
Probabil că mai sunt și alte situații pe care aștept să le povestim împreună pentru a încerca să le rezolvăm. Dacă nu, un service specializat o să vă ajute să rezolvați problema. Sau magazinul. 🙂
Înainte de a începe orice test asigurați-vă că ați șters registrele, că ați reinstalat corect driverul video. Atât AMD, cât și competiția de la NVIDIA au tot avut probleme cu driverele. Îmi amintesc de faptul că AMD a prăjit câteva plăci video pentru că driverul a blocat ventilatorul, dar îmi amintesc că și NVIDIA a bușit câteva modele la un moment dat. Nu aș zice nici că Microsoft nu este responsabil de anumite buguri privind driverele, interpretarea lor.
Teste pentru identificarea problemelor
Răcirea este factorul decisiv pentru prăjirea plăcii video. Cu cât placa video lucrează la temperaturi mai mari, cu atât cresc șansele ca voi să aveți probleme hardware în viitor.
Verificați temperaturile și verificați dacă există praf pe acestea sau dacă sunt îngreunate de acesta.
Programe care măsoară temperaturile plăcii video
Sunt destul de multe. Cele mai cunoscute ar fi următoarele:
- MSI Afterburner
- EVGA precision X
- SpeedFan
Adaugă un comentariu